2020. március 25., szerda

Történelem Várháborúk 1.

Kedves 6. évfolyam!

Akkor folytatjuk az új anyagrészt: "Magyarország az újkor kezdetén" .

A magyar történelmet 1541-ben hagytuk abba, amikor a törökök a "városnézős" csellel elfoglalták Budát, s ezzel Magyarország 3 részre szakadt... Remélem, emlékeztek még a sztorira?!? Sajnos, nem elégedtek meg Budával, sorra elfoglalták országunk középső területein lévő várainkat... (TK. 80. oldali térkép) Azonban az egyik várunkkal, Eger várával nem bírtak, az egri diadalról fogtok információkat gyűjteni! Ezalatt pontgyűjtésre hívlak Benneteket!

1. lépés: 
- Olvasd el a TK: 80-82. oldalán található leckét!

2. lépés: 
- Nézd meg az Egri csillagok című filmet! (Elvileg már magyar irodalom órára megnézted, így töri órára már nem kell!)

3. lépés: 
- Nézd meg a MOZAWEB-en az „Egri vár” és a „Tűzkerék” című videókat! (3D) Itt a linkje:

4. lépés: Itt látsz 8 db feladatot. Ebből kettőt válassz ki (bármelyik kettőt választhatod), és zsebeld be az utánuk járó pontokat! Megoldásaidat fotózd le és küldd el nekem a: bjfkrisztina6.osztaly@gmail.com e-mail címre!
A FELADATOK MEGOLDÁSA SORÁN BÁRMIT HASZNÁLHATSZ (internet, tankönyv, atlasz, kis szülői segítség)!!!

- Hogyan ajánlanád a filmet/könyvet másoknak? Készíts filmajánlót/könyvajánlót osztálytársaidnak (minimum 10 mondat)! (10 pont)

- Írj egy levelet (minimum 20 mondat), amelyben 16. századi szemtanúként beszámolsz Eger várának ostromáról! (15 pont)

- Rajzold le/készítsd el Jumurdzsák gyűrűjét! (5 pont)

- Építsd meg Eger várának makettjét! (15 pont)

- Írd le az egri vitézek esküjét! (5 pont)

- Mutasd be a végvári vitézek életét! (Kikből tevődött össze a végvári katonaság, hogyan teltek napjaik, miből tartották fenn magukat? stb.   Minimum 15 mondat) (10 pont)

- Készíts egy térképet, amin bejelölöd azokat a várakat, amelyek török uralom alá kerültek! Hogy jelöli a térkép a török által elfoglalt várakat? (Segítségül használd a Történelmi atlasz 24. oldalának „A” jelű térképét!) (10 pont)

- Gyűjtsd ki, hogy 1532 és 1566 között hol és milyen eredménnyel zajlottak még várháborúk! Ezeket is jelöld a térképeden! (10 pont)

S még mielőtt leszédülnél a székről/ágyról/kanapéról a tetemes munka láttán, szólok, hogy ez két töri óránk anyaga!!! Másfél hétig olvasgathatsz és válaszolgathatsz a 8 feladat közül kettőre, mert a határidő jövő hét péntek, azaz április 03., reggel 8 óra!!! 



A PONTGYŰJTÉS SZABÁLYAI: 

A tegnapi tesztre és az általad kiválasztott 2 feladatra is pontokat fogok adni, s mint már említettem, ha egy hónap alatt összegyűjtesz 100 pontot, akkor kapsz egy ötöst! De lustálkodni sem ér, mert az egy hónap letelte után a pontjaidat átváltom %-ra, s olyan jegyet kapsz... (Pl. ha egy hónap alatt csak 44 pontot tudtál összegyűjteni, akkor az 44 %, azaz kettes lesz...)
Javaslom a határidők beírását a naptáradba (Én is ezt csinálom), mert a későn érkező megoldásokat meg se nyitom!!!! Minden feladatra töriből majdnem egy heted lesz mindig!!!

Jó munkát!
Üdv: Kriszta néni



2 megjegyzés:

rajz pályázat

Kedves Gyerekek! Rajzpályázati felhívást szeretnék megosztani Veletek. Akinek van kedve ajánlom figyelmébe! Pályázati kiírás: link:  pályáza...