2020. április 21., kedd

ének-zene 04.21.

Sziasztok!

Ma megismerkedünk a bécsi klasszikusok harmadik tagjával, aki nem más, mint Ludwig van Beethoven.
Nézzétek meg róla az alábbi videót!
https://www.youtube.com/watch?v=COGoHEyr6y0

Hallgassátok meg legismertebb művei közül néhányat:
Jegyezzétek meg!!! Az Örömóda az Európai Unió himnusza, a szövege Friedrich Schiller verse, zenéjét Beethoven szerezte
Örömóda az (50. másodperctől )
https://www.youtube.com/watch?v=R6bhnEG35fo
ez a feldolgozás is nagyon klassz 😊
https://www.youtube.com/watch?v=GBaHPND2QJg
Jó zenehallgatást kívánok!

Sajnos még mindig nagyon kevesen küldtétek át a Varázsfuvola tartalmát és a hozzá kapcsolódó "Ami a legjobban tetszett..." mondatot. 😔
KÉREK MINDENKIT, HOGY AKI MÉG EDDIG NEM HALLGATTA MEG ÉS NEM ÍRT RÓLA, AZ LEGKÉSŐBB A KÖVETKEZŐ ÓRÁIG PÓTOLJA, MERT AZ LESZ AZ ÁPRILISI JEGYETEK!!!
Ha esetleg valakinek nem lenne meg az e-mail-címem: gulyas.monika12@gmail.com
VÁROM AZ "ÉLMÉNYBESZÁMOLÓKAT" 😊
Mónika néni

Matek 04.21


Üdv Mindenki!

A pénteki házit 6 embertől nem kaptam meg, ti vagytok azok, akik nem is szépítettetek azzal, hogy a tegnapi munkátok fotóját elkülditek. Ez a suliban kis 1 lenne. Lehet, hogy itt is be kellene ezt vezetni? 

A mai óránk címe: A rombusz szerkesztése

Remélem - a bevezetőmtől függetlenül-tegnap mindenkinek sikerült eljutnia a rombuszig, mivel ma már nem tükrözünk, hanem szerkesztünk. A szerkesztés lépéseit most is be kell tartani:
-       Adatok (1 pont)
-       Vázlat (2 pont) (ismert adatok színessel, lépések számozása)
-    
-       Szerkesztés (5 pont)
Az adatok a következők: Ismerjük a rombusz  oldalát  5 cm és az e átlóját 3 cm.
Adatok:
a= 4 cm
e= 3 cm
A következő videóban láthatjátok a szerkesztést is, csak az adatok mások: Rombusz 1

Ha sikerült megszerkeszteni a rombuszt, gyakorlásképpen szerkesszétek meg még egyszer a videóban szereplő adatokkal is, vagy a tk 195/ 28. a feladata alapján. (ez újabb 8 pont)


Az elkészült rombuszokról a mai napon 16 óráig kérek fotót! Ha gondotok van, szóljatok!

Szeretném értékelni a szabályok betartását, 10 pontot kaptok, ha betartjátok az időkorlátot. A 10 pont az idő múlásával arányosan csökken! Tehát erre a munkátokra összesen 26 pontot kaphattok. 

Akiben van sok energia, az megpróbálkozhat egy másik szerkesztéssel, ahol a két átló van megadva:
tk 195/ 28. b feladat vagy a következő videóban szereplő adatokkal: Rombusz 2

Ez tehát szorgalmi feladat, amire "kisötöst" lehet kapni.

Jó munkát kívánok.
Legyen szép napotok!




Történelem TESZT Habsburg- és törökellenes küzdelmek

Kedves 6. évfolyam!


Sajnálatos módon nem mindenki küldte el nekem határidőre a feladatokat vagy a pótlást, így több tanulónak le kellett nulláznom a körét... :(
A mai nappal pedig elérkeztünk a pontgyűjtő körünk utolsó feladatához: ígéretemhez hűen íme egy kis teszt a Habsburg- és törökellenes küzdelmek témaköréből:


HATÁRIDŐ: 2020.04.22., 16:00 !!!
Ha nem csinálod meg időben, lenullázom ezt a körödet!!!

Jó munkát!
Üdv: Kriszta néni

04.21. Természetismeret összefoglalás

Sziasztok!

Ahogy ígértem, ma összefoglalunk. Oldjátok meg először a tankönyv segítségével, vagy tudásotok alapján a Mf.: 66-68.o / 1-11 -es feladatokat.


A következő órán ( csütörtökön) dolgozatot írtok ! A tk.132-157. oldalait nézzétek át! 

 Megoldások: 


Irodalom-Egri csillagok

Kedves Gyerekek!
Mielőtt folytatnánk az Egri csillagok megbeszélését szeretném, ha azok, aki eddig nem mondták fel A Reményhez c. verset záros határidőn belül megtennék. Ez a határidő a héten péntek. 2 hónapja van lehetőségetek megtanulni, szeretném, ha lezárhatnánk végre. Sokan felmondtátok már személyesen, zoom-on, messengerben. Keressen meg mindenki, akinek van még tartozása! Szeretnék jó jegyet adni!
Folytatjuk az Egri csillagok elemzését! Oldd meg az alábbi feladatokat (a regény 1. részére vonatkoznak)! A füzetről NE készíts képet, még NE küldd el!
Írd fel a mai dátumot a füzetbe!

1. Írd le, hogyan fogta el Jumurdzsák a gyerekeket! .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. Kiről szólnak az alábbi leírások? Írd mellé a betűt!
Cecey:        Bálint pap:       Gábor pap:       Dobó István:        Móré László:       Török Bálint: 
a) fakeze, falába volt; b) nyelvét Szapolyai János vágatta ki; c) harmincegy éves, még nem nősült meg; d) két napon át temette Kishida halottait; e) egykor Dózsa György kincstartója volt; f) egy nagy vágás van az arcán; g) nem végzett Jumurdzsákkal, de az amulettjét elvette; h) „jól megtermett, javakorú ember; csupa izom és mozgékonyság”; i) Szigetvár ura

3. Egészítsd ki a mondatokat!
a) Bornemissza Gergő és ............................... merényletet terveznek a szultán ellen. Azonban nem az uralkodó, hanem egy díszes öltözetű ................................... lesz a robbantás áldozata.
b) Amikor a törökök elfogják Gergőt, a fiú ....................................... foglyának tetteti magát.
c) Gergő elcseni .............................................. az egri vár alaprajzát, a többi rajzot pedig darabokra vágatja a mit sem sejtő férfival.
d) A szultán magához kéreti a kis .....................................................-ot.
e) Szulejmán rabláncon viszi magával Konstantinápolyba ................................................-t. 
Szorgalmi: öltözz be egy szereplőnek az Egri csillagokból! Legyen felismerhető, tedd mellé az eredeti képet, akit megszemélyesítesz, és így küldj nekem egy fotót magadról :) A legjobban sikerült jelmezeket, arcfestést jutalmazni fogom :) Ennek a határideje április 23, csütörtök!
Jó munkát, gyerekek!

rajz pályázat

Kedves Gyerekek! Rajzpályázati felhívást szeretnék megosztani Veletek. Akinek van kedve ajánlom figyelmébe! Pályázati kiírás: link:  pályáza...