2020. április 21., kedd

Irodalom-Egri csillagok

Kedves Gyerekek!
Mielőtt folytatnánk az Egri csillagok megbeszélését szeretném, ha azok, aki eddig nem mondták fel A Reményhez c. verset záros határidőn belül megtennék. Ez a határidő a héten péntek. 2 hónapja van lehetőségetek megtanulni, szeretném, ha lezárhatnánk végre. Sokan felmondtátok már személyesen, zoom-on, messengerben. Keressen meg mindenki, akinek van még tartozása! Szeretnék jó jegyet adni!
Folytatjuk az Egri csillagok elemzését! Oldd meg az alábbi feladatokat (a regény 1. részére vonatkoznak)! A füzetről NE készíts képet, még NE küldd el!
Írd fel a mai dátumot a füzetbe!

1. Írd le, hogyan fogta el Jumurdzsák a gyerekeket! .........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

2. Kiről szólnak az alábbi leírások? Írd mellé a betűt!
Cecey:        Bálint pap:       Gábor pap:       Dobó István:        Móré László:       Török Bálint: 
a) fakeze, falába volt; b) nyelvét Szapolyai János vágatta ki; c) harmincegy éves, még nem nősült meg; d) két napon át temette Kishida halottait; e) egykor Dózsa György kincstartója volt; f) egy nagy vágás van az arcán; g) nem végzett Jumurdzsákkal, de az amulettjét elvette; h) „jól megtermett, javakorú ember; csupa izom és mozgékonyság”; i) Szigetvár ura

3. Egészítsd ki a mondatokat!
a) Bornemissza Gergő és ............................... merényletet terveznek a szultán ellen. Azonban nem az uralkodó, hanem egy díszes öltözetű ................................... lesz a robbantás áldozata.
b) Amikor a törökök elfogják Gergőt, a fiú ....................................... foglyának tetteti magát.
c) Gergő elcseni .............................................. az egri vár alaprajzát, a többi rajzot pedig darabokra vágatja a mit sem sejtő férfival.
d) A szultán magához kéreti a kis .....................................................-ot.
e) Szulejmán rabláncon viszi magával Konstantinápolyba ................................................-t. 
Szorgalmi: öltözz be egy szereplőnek az Egri csillagokból! Legyen felismerhető, tedd mellé az eredeti képet, akit megszemélyesítesz, és így küldj nekem egy fotót magadról :) A legjobban sikerült jelmezeket, arcfestést jutalmazni fogom :) Ennek a határideje április 23, csütörtök!
Jó munkát, gyerekek!

4 megjegyzés:

rajz pályázat

Kedves Gyerekek! Rajzpályázati felhívást szeretnék megosztani Veletek. Akinek van kedve ajánlom figyelmébe! Pályázati kiírás: link:  pályáza...